ISO formátumú lemezképfájl beolvasása az Ubuntu Linux rendszeren II.

Egy korábbi leírásom tartalmazta már az ISO kiterjesztésű lemezképfájlok beolvasásának véghezvitelét, azonban nem csak ez az egyetlen módszer létezik. A megoldás második alternatívájaként egy grafikus felületű segédprogramot fogok bemutatni, amelynek neve Gmount-iso.

1.) Letöltés és telepítés

Töltsük le és telepítsük fel a Synaptic csomagkezelő segítségével a gmountiso nevű csomagot, vagy Terminál-ban használjuk a következő parancsot:

sudo apt-get install gmountiso

2) Használat

Sikeres telepítést követően indítsuk el az Alkalmazások -> Rendszereszközök -> Gmount-iso menüpontról.

Láthatóan egyszerű a felépítése, először kattintsunk az Image File (.ISO) felirat alatti sorban a Megnyitás gombra és lépjünk a beolvasni kívánt lemezképfájl könyvtárába, ahol válasszuk is ki a lemezképfájlt. A következő sorban, a Mount point felirat alatt kattintsunk hasonlóképpen a Megnyitás gombra, ahol a beolvasás helyét kell megadnunk, itt válasszuk ki mondjuk a fájlrendszerünk főkönyvtárában megtalálható media és azon belül pedig a cdrom nevű könyvtárat. Ezzel, amennyiben nem volt lemez a számítógép CD/DVD olvasójában, az előbbieket végrehajtva a rendszer úgy fogja értelmezni, mintha a CD/DVD olvasónkban lenne egy olyan lemez, amin a beolvasott lemezképfájl tartalma lenne megtalálható.

Az útvonalak megadása után nincs más dolgunk, mint beolvastatni a lemezképfájlt a Mount feliratú gomb megnyomásával. Siker esetén eredményünk látható lesz a Mounted Images: feliratú sor alatt is. A Gmount-iso képes egyszerre több lemezképfájl beolvasására is, melyeket különböző útvonalakra hajthatunk végre, és így ha egynél több beolvasott lemezképfájlunk van, egyszerűen ki tudjuk választani az itt lenyitható menüben azt amelyikkel éppen műveletet szeretnénk végrehajtani - például lecsatolni, amennyiben nincs már rá szükség.

Az Ugrás gombra kattintva a kiválasztott, beolvasott lemezképfájl tartalmát nyithatjuk meg.

Beolvasott lemezképfájlt lecsatolni pedig az Unmount feliratú gombra kattintva tudunk.

Startup Growth Lite is a free theme, contributed to the Drupal Community by More than Themes.